Ik moest aan deze quote denken toen ik naar huis reed na een lezing te hebben gegeven aan 25 jonge vrouwelijke dierenartsen. Het thema was fluitend aan het werk tot aan je pensioen: over bevlogenheid in je werk en energie- en stressbronnen. Wat een bevlogen vrouwen trof ik deze avond! Stuk voor stuk hadden ze met hart en ziel gekozen voor hun beroep. En toch lag bij velen van hen het risico op de loer om opgebrand te raken door de hoge werkdruk.

Hoe fijn zou het zijn voor jou én voor de organisatie(s) waar jij voor werkt als jij je hele loopbaan en in elke levensfase energiek, veerkrachtig, gezond, competent, betrokken en met veel plezier aan het werk bent; een happy cow dus?

Waar kom jij je bed voor uit?

Zelf voel ik me vaak zo’n happy cow. Mijn werk doe ik met enthousiasme en toewijding. Ik word blij als in een team openheid en ontspanning ontstaat. Of als ik een mooi gesprek heb met een cliënt over het tot bloei laten komen van zijn of haar talent. Daar kom ik ’s ochtends graag mijn bed voor uit!

Vraag jezelf eens af waar jij ’s ochtends je bed voor uitkomt! Volgens Victor Frankl (die verschillende concentratiekampen overleefde) heeft de mens geen behoefte aan een rustig bestaan, maar aan een uitdaging  waarvoor hij zijn capaciteiten moet ontplooien en moet vechten. Weten waarom en waartoe je iets doet in je werk is belangrijker dan het hoe. Dat hoe en wat verandert namelijk snel in onze dynamische tijd. Maar de vraag waaróm je iets doet, die blijft . Wat is voor jou zinvol in jouw werk? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? En wat ervaar jij als zinloos?

Zinvol of zinloos?

Ik las de afgelopen week een artikel in de Leeuwarder Courant over onzinbanen. Of zoals David Graeber het noemt ‘bullshit jobs’. Het blijkt dat maar liefst 40% van de Nederlandse werknemers zijn werk als zinloos ervaart. En vindt dat hij of zij echt niks toevoegt aan de maatschappij. Daar word ik toch wel heel erg treurig van. Veel mensen kunnen hun werk in twee uur op en dag doen vanuit huis volgens Graeber. Maar veel organisaties accepteren dat niet. Zij vinden het belangrijk dat mensen aanwezig zijn, ook al zitten zij de hele dag kattenfilmpjes te kijken en Facebook te verversen. Ook al draagt hun baan nergens toe bij: als de organisatie maar groeit…

Flow of verveling?

Met de bezieling van werkend Nederland blijkt het ook al niet zo best gesteld. Slechts 20% noemt zich bevlogen. Het blijkt dat mentale slijtage, oftewel op de automatische piloot werken, vaker voorkomt dan fysieke slijtage. We weten allemaal wel dat stress en spanning kan leiden tot een burn-out. Minder bekend is dat apathie en verveling een bore-out kunnen veroorzaken. Kenmerken van een bore-out zijn moeheid, prikkelbaarheid, een gevoel van nutteloosheid, twijfel aan je mogelijkheden en capaciteiten, cynisme en zoeken naar andere bezigheden op je werk dan waar je er voor zit.

Er valt dus nog een hoop winst te behalen! En dan bedoel ik niet winst in euro’s maar winst in werkgeluk. Werk doen waar je hart sneller van gaat kloppen en waardoor jij in flow komt. Deze toestand omschrijft Csiszentmihaly (één van de voortrekkers van de positieve psychologie) als het volledig samenvallen met het moment, het proces van totale betrokkenheid bij het leven (en je werk).

Happy cow – APK

Als je dit nu zo leest. Hoe zit het dan bij jou of jouw medewerkers? Zijn jullie happy cows? Je kunt hier achter komen door een Werkenergieanalyse®te doen. Een online vragenlijst die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Op organisatie en functieniveau krijg je inzicht in bevlogenheid, flow en energie- en stressbronnen. Als individu, maar ook als team. En wat nou zo leuk is: bevlogenheid blijkt besmettelijk te zijn! Hoe meer bevlogen mensen in je omgeving, hoe groter de kans dat jij ook bevlogen raakt. Laten we met elkaar een beweging op gang brengen naar meer bevlogenheid!

En de dierenartsen? Van een bore-out is bij hun bepaald geen sprake. Zij realiseerden zich dat ze eerder tot de risicogroep behoren om een burn-out te krijgen, door de hoge werkdruk en op de gekste tijden beschikbaar te moeten zijn. Deze stressbronnen zijn in hun werk lastig te elimineren. Zaak dus om daar waar het kan grenzen te stellen en regelmatig tijd te nemen voor ontspanning zodat zij hun energiebronnen goed gevuld  houden. Geen bullshit dus maar happy cows!

Aanmelden voor de gratis weblogs

Je bent succesvol aangemeld.