Feit is dat circa dertig procent van het ziekteverzuim te maken heeft met vermijdbare psychische klachten, zoals stress burn-out of depressieve gevoelens. De Wereld Gezondheidsorganisatie geeft aan dat ongeveer 75 procent van alle welvaartsziekten wordt veroorzaakt door onze leefstijl.

Massaal beginnen we ieder jaar met goede voornemens. De top 3 is: afvallen, meer bewegen en minder stressen. In het voorjaar blijken de goede voornemens als sneeuw voor de zon verdwenen.  We denken vaak dat we zwak zijn als na een maandje onze aandacht voor de goede voornemens weer verslapt, maar wilskracht is nou eenmaal niet de sterkste kant van de mens. We hebben onze omgeving nodig om op het rechte pad te blijven. Deel jij je goede voornemens ook op je werk?  Want wie niet sterk is… moet slim zijn!

Hoe steun je jouw medewerkers in hun goede voornemens?

Wij vinden het logisch dat je als werkgever je mensen steunt bij hun goede voornemens. Een werkgever heeft er immers veel profijt van als iedereen fit en fluitend aan het werk is.

Maar in hoeverre is er aandacht voor een gezonde leefstijl op de werkvloer? En wat heeft meer prioriteit: dat medewerkers lekker in hun vel zitten en in balans zijn, of dat de targets worden gehaald? Wat is de cultuur op de werkvloer? Stimuleer je elkaar om gezonde keuzes te maken? We hoeven vast niet uit te leggen waarom … toch?

Een gezonde leefstijl = preventieve gezondheid. Zo simpel is het.

En een werkgever wil graag vitale, zelfbewuste medewerkers die zich met overgave, energie en passie inzetten voor werk dat bij hen past. Mensen die zich bewust zijn wat een gezonde leefstijl voor je kan doen. Mensen die goed voor zichzelf zorgen. Mensen die verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid en ontwikkeling.

Dus als je als organisatie investeert in een fitte werkomgeving.. dan maak je de gezonde keus vanzelfsprekend en wordt het voor medewerkers makkelijker om hiervoor te kiezen.

Hoe wordt jouw organisatie een fitte organisatie met vitale medewerkers? Door een positieve spiraal van bewustwording en vitaliteit te creëren. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf.

Welke elementen zou jouw organisatie kunnen versterken?
  • Voeding: wat is de eetcultuur in jouw organisatie? Word jij gestimuleerd in het maken van gezonde keuzes in de bedrijfskantine? Nemen jullie tijd om te lunchen? Hoe gaan jullie om met traktaties? ‘Maak de gezonde keuze de makkelijke keuze!’
  • Bewegen: wordt bewegen op de werkvloer gestimuleerd? Is de lunchwandeling een gewoonte? Vergaderen jullie staand? Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je met een fris hoofd gefocust de dag door komt.
  • Ontspanning: hoe hoog is de werkdruk in jouw organisatie? Is er tijd om pauzes te nemen en even op te laden? Wordt er gelachen? Geeft jouw leidinggevende het goede voorbeeld? In een cultuur waarin je je werk mag loslaten en af en toe met elkaar stil staat bij hoe het met iedereen gaat zijn mensen vele malen productiever.
  • Mindset: hoe word jij benaderd door je leidinggevende en collega’s? Mag je ‘fouten’ maken? Stimuleer je elkaar om te groeien? Geef je elkaar wel eens een compliment? Werkplezier ontstaat als je de ander behandeld zoals je zelf graag behandeld wilt worden.
  • Talent: ben jij de beste versie van jezelf op je werk? Worden jouw ideeën gehoord? Doe jij wat je het allerbeste kunt? Zijn er groeimogelijkheden? Een bevlogen organisatie ontstaat als medewerkers met bezieling hun werk kunnen doen.

Kortom een actief vitaliteitsbeleid kan voor medewerker én werkgever heel wat opleveren. Creëer een positieve spiraal van meer grip op vitaliteit en meer werkplezier!

 

Aanmelden voor de gratis weblogs

Je bent succesvol aangemeld.