‘Laten we de tijd nemen
elkaar vragen te stellen’

Ons leven wordt gekenmerkt door voortdurende omschakeling en verandering. We hebben het gevoel dat alles sneller gaat. Het leven accelereert. We moeten wendbaar zijn en flexibel. We moeten ons continu aanpassen aan nieuwe technologieën. Aan eindeloze herstructureringen op het werk. En aan veranderende inzichten op het gebied van voeding, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Volgens critici leidt deze snelheidsverhoging van het leven tot een algemene vervreemding van ons ‘zelf’, van elkaar en waar we mee bezig zijn.

Stil staan

Hoe zou het zijn als we meer tijd nemen om stil te staan? Bij onszelf en bij elkaar. Bij de ideeën en zienswijzes van de mensen waar we mee leven en werken. De tijd nemen om gedragen beslissingen te nemen. Ons bewust te zijn wat deze beslissingen betekenen. Open te staan voor elkaar. Elkaar vragen te stellen. Zo kunnen we elkaar en onszelf beter leren begrijpen. Ontdekken we wat we nodig hebben om onszelf te kunnen zijn. Weten welke bijdrage we willen leveren aan het grote geheel. Zodat we de dingen doen die er toe doen. Zodat we betere resultaten bereiken, beter samenwerken, betekenisvollere (werk)relaties hebben. En meer met elkaar in contact komen van mens tot mens.

Meer mens op je werk

In het begin van mijn loopbaan als personeelsadviseur speelde ik een rol. Zoekende naar wat er van mij verwacht werd spiegelde ik mij aan mijn omgeving. Ik ben steeds meer mijn menszijn mee gaan nemen in mijn werk. Eerst voelde dat ongemakkelijk zo zonder die professionele jas. Later ging het mij steeds makkelijker af. Ik merkte dat ik meer oog kreeg voor de mens tegenover mij. Dat ik regels en procedures steeds minder leidend liet zijn. In mijn functie van personeelsadviseur legde ik mijn focus steeds meer op de ontwikkeling van medewerkers. En ik ontwikkelde mijzelf in hoe mensen zich ontwikkelen. Een doorgaand proces dat nooit ophoud. Door het volgen van opleidingen (leergang coaching voor professionals, toegepaste psychologie, Deep Democracy). En door het steeds weer stretchen van mijzelf in nieuwe functies en rollen. Van personeelsadviseur naar opleidingsadviseur en loopbaancoach. Van opleidingsadviseur en loopbaancoach naar teamcoach en gespreksleider. Van individueel naar groepen. Van werknemer naar ondernemer.

Mijn waarden leven

Door mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling werd het mij steeds duidelijker wat ik écht belangrijk vind. Wat ik mijn dochters mee wil geven in hun leven. Mijn persoonlijke drijfveren werden leidend voor de keuzes in mijn leven. Verbinding, gelijkwaardigheid, vrijheid en speelsheid. Echt contact met andere mensen. Lachen. Tijd doorbrengen in de natuur. Op een natuurlijke manier eten. Er op uit om nieuwe mensen, plaatsen of activiteiten te ontdekken. In al die jaren is mijn positieve en nieuwsgierige blik met mij meegereisd.

Mijn missie

Mijn missie is mensen, teams en organisaties te helpen zichzelf te begrijpen. Anders te laten kijken en anders te doen. Zodat mensen meer in contact komen met zichzelf én met elkaar. En vanuit een goede werkrelatie samen gedragen plannen maken. Mijn motto is niet voor niets: iedere dag een nieuwe kans! Om een nieuwe stap te zetten, om kleur te bekennen en te doen wat (bij je) past.

Wil je weten wat ik allemaal gedaan heb?

Sandra Buith

Boekentips

De moed van imperfectie

– Brené Brown

Dit boek moedigt je aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven. Van ‘Wat zullen anderen wel niet denken?’ naar ‘Ik ben goed genoeg’. ‘We horen er namelijk pas echt bij wanneer we ons authentieke, imperfecte zelf aan de wereld laten zien’. Dus: ‘Laat gaan wie je denkt te moeten zijn’.

De tweede levenshelft

– Adriaan Hogendijk

Vanaf 40 jaar is het leven een kwestie van erop of eronder. Als je wilt voorkomen dat je gaat verzuren in cynisme, moet je nieuwe innerlijke vrijheid en ruimte gaan verwerven voor je diepere talenten. In dit werkboek krijg je inzichten en opdrachten hoe je een hele leuke oude wijze vrouw of man kunt worden.

De corporate tribe

– Jitske Kramer en Daniëlle Brown

Je leert kijken naar organisatieculturen door het oog van een antropoloog. Jitske en Daniëlle nemen je mee op reis langs verre, vreemde volkeren. We leren daardoor anders kijken naar onze eigen organisatiecultuur. Na het lezen van dit boek blijf je met een verwonderde blik achter en stap je anders bij organisaties naar binnen.

 

 

Aanmelden voor de gratis weblogs

Je bent succesvol aangemeld.