Soms zit je in een functie, team of een organisatie die je doet wegdrijven van jezelf. Ik heb dit zelf ervaren in de functie van commercieel adviseur. Ook zag ik dit fenomeen terug bij een aantal cliënten die ik afgelopen tijd heb begeleid. Waar heeft dit nou mee te maken? In essentie komt het er in mijn optiek op neer dat je niet voldoet aan ‘de heersende orde’ in de organisatie. Je bent anders, een minderheid. Je kan of wil niet mee in de normen van de organisatie ‘zo doen wij dat hier’. Je kunt of wilt niet voldoen aan verwachtingen die er zijn. Zo schoot ik in de ‘freeze’ bij het moeten halen van targets en het doen van koude acquisitie. Een cliënt van mij was teveel ‘een mensen-mens’. Een ander had vaak een afwijkende mening in het team, alleen werd zijn stem niet gehoord. ‘Daar heb je hem weer’ was de non-verbale reactie. Je wordt afgewezen en niet in je wezen erkent. Het gevolg is dat je steeds verder wegdrijft van jezelf en als organisatie en medewerker steeds verder van elkaar verwijdert raakt. De vraag is dan of de werkomgeving waarin je zit (nog) de vruchtbare grond is waarop jij kan groeien en bloeien.

Hoe kom je er achter welke omgeving bij jou past? Eén van de manieren is het in kaart brengen van je persoonlijke waarden. Waarden zijn de dingen die jij als persoon écht belangrijk vindt in het leven. Niet te verwarren met normen, wat je meer zou kunnen zien als van buiten opgelegde regels. Persoonlijke waarden kunnen je houvast bieden bij het vinden van jouw vruchtbare grond. Ze geven je richting in je leven zoals een kompas. Mijn top 5 is verbinding, oprechtheid, vrijheid, speelsheid en nieuwsgierigheid. Geen wonder dat ik in de functie van commercieel adviseur niet paste. Het halen van targets en koude acquisitie was voor mij zo’n afstandelijke manier om in contact te treden met organisaties. Het paste niet bij mijn belangrijkste waarde: verbinding.

Wat zijn jouw belangrijkste waarden? En vind je die terug in jouw werkomgeving?

Aanmelden voor de gratis weblogs

Je bent succesvol aangemeld.