Tijdens mijn Mudmaster-training vorige week betrapte ik mij op de gedachte: ‘oh jee 10 km hardlopen met gewichten, dat kan ik niet, dat red ik nooit, ze zijn allemaal veel sneller…’. En ze waren inderdaad allemaal sneller. Hijgend en puffend wist ik op een gegeven moment uit te brengen: ‘Mag het wat langzamer? Kunnen we ook een stukje wandelen?’. De trainer gaf gehoor aan mijn vraag. Hij liet mij de hele training voorop lopen zodat ik het tempo kon bepalen. De groep vormde de wind in mijn rug. Zo heb ik toch voor het eerst van mijn leven de 10 km gehaald. Dat had ik maar mooi gedaan!

Groei of vaststaande Mindset?

Carol Dweck (een professor psychologie aan Standford University) deed er onderzoek naar. Zij liet een groep 10-jarigen vraagstukken oplossen die eigenlijk te moeilijk voor ze waren. De ene groep reageerde met: ‘ik hou van uitdagingen!’ en ‘ik hoopte al dat we iets zouden gaan leren.’ Zij geloofden dat hun intelligentie ontwikkelbaar is. Ze puzzelden net zo lang totdat ze het vraagstuk opgelost hadden. De andere groep had het zwaar. Zij zeiden dingen als: ‘ik kan dit niet’ of ‘het is te moeilijk voor mij’. Ze geloofden dat ze niet slim genoeg waren om de opgaven op te lossen. Hun intelligentie liet hun in de steek en ze bleven achter met het gevoel te falen. Uit studies bleek dat deze groep de volgende keer ging spieken of zich ging focussen op iemand die het nog minder had gedaan zodat zij zichzelf beter voelden. Zo ontstaat een op groei gerichte mindset of een vaststaande mindset. De term ‘mindset’ staat voor de manier waarop je over je persoonlijke eigenschappen en intelligentie denkt.

Wat geloof jij?

Mensen met een vaststaande mindset geloven (bewust of onbewust) dat hun persoonlijke eigenschappen vaststaan. Je bent met een bepaalde ‘hoeveelheid’ intelligentie en kwaliteiten geboren en hiermee zal je het de rest van je leven moeten doen. Mensen met een groeimindset daarentegen geloven dat ze zichzelf steeds kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen. Hun talenten zijn slechts het startpunt en je kunt steeds blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen. Natuurlijk is dit zwart-wit geschetst en hébben we niet een vaststaande OF een op groei gerichte mindset. Het is soms ook afhankelijk van de situatie of van je stemming. Wel neigt de één meer naar een vaststaande en de ander meer naar een groei mindset.

Hoe beïnvloed je jouw Mindset en dat van anderen?

Hoe kun je je mindset nu beïnvloeden van ‘Zo ben ik nou eenmaal’ naar ‘Ik geloof dat ik mijzelf kan verbeteren’? Mindsets maken een belangrijk deel van je persoonlijkheid uit, maar ze zijn te veranderen. Alleen al als je weet dat ze bestaan, kan dat ervoor zorgen dat je anders denkt en reageert. Je kunt jezelf aanpakken als je merkt dat je in de greep bent van de vaststaande Mindset.

Een paar tips:

1.    Onderzoek bij jezelf wat je de volgende keer anders kan doen als je niet tevreden bent met een resultaat.

2.    Geef niet op! Voor niks gaat de zon. Wat je capaciteiten ook zijn, het is de inzet die talent doet ontvlammen en omzet in prestaties.

3.    Hoe meer je jezelf uitdaagt om te leren, hoe meer hersencellen er ontstaan. Het resultaat? Een gezonder, scherper verstand.

4.    Voer je interne monoloog met positieve en bemoedigende woorden.

5.    Geef anderen complimenten over hun groeiproces. Prijs doorzettingsvermogen, aanpak en inzet.

Mudmasters en Mindset

Wat gebeurde er nou in mij waardoor ik het toch gehaald heb? Het besluit om hulp te vragen én mijn beperkende gedachten om te buigen naar helpende gedachten. Ik kan het NOG niet. Dat ene woordje maakt een wereld van verschil. Het verschil tussen een groeimentaliteit en een gefixeerde manier van denken.

Voeg NOG NIET toe aan vaste (negatieve) uitspraken van jezelf (en anderen) en je verlegt je focus automatisch op groei en ontwikkeling. Ik ben (NOG) niet goed in het geven van presentaties. Ik ben (NOG) niet goed in wiskunde. Probeer het thuis ook eens met je kinderen en je zult zien dat ze nog meer zullen groeien!

 

Aanmelden voor de gratis weblogs

Je bent succesvol aangemeld.