Waar zijn we mee bezig?  

Ons leven wordt gekenmerkt door voortdurende omschakeling en verandering. We hebben het gevoel dat alles sneller gaat. Het leven accelereert. We moeten wendbaar zijn en flexibel. We moeten ons continu aanpassen aan nieuwe technologieën, eindeloze herstructureringen op het werk en veranderende inzichten op het gebied van voeding, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. We worden door Social Media gestimuleerd om altijd online te zijn en veel te ‘posten’. Druk druk druk lijkt het mantra voor ons bestaan.

Waarheen leidt de weg? 

Volgens critici leidt de snelheidsverhoging van het leven tot een algemene vervreemding van ons ‘zelf’, van elkaar en waar we mee bezig zijn. We rennen als een hamster in een rad van de ene activiteit naar de andere zonder échte aandacht. We genieten niet van waar we mee bezig zijn of van een mooi resultaat, omdat het volgende zich alweer aandient. We ervaren daardoor een permanent gevoel van tijdgebrek. Onze vluchtige manier van leven gericht op het verzamelen van belevenissen leidt volgens Hartmunt Rosa tot burn-out. Het leidt tot een vervreemding van de wereld om je heen en uiteindelijk van jezelf. Je verliest de grip op de wereld om je heen.

Sta eens stil

Het ergste wat je kunt doen is stilstaan en stil zijn. Stilte: de meeste mensen lopen er met een grote boog omheen vanwege de angst voor wat de stilte met je kan doen. En toch is het fijn om af en toe het bordje ‘closed’ in je etalage te hangen. Om je innerlijke stilte te ervaren. Even ‘human being’ zijn en geen ‘human doing’. Ons overprikkelde brein te verkoelen. Stil te staan bij wie je bent en waar je bent in plaats van voortdurend op zoek te gaan naar nieuwe prikkels. Connectie voelen met jezelf en de wereld om je heen.

De stilte opzoeken

Kleine dagelijkse momenten van stilte brengen je meer in verbinding met jezelf en je omgeving. Even pauze na een intensief gesprek. Een lege bladzij in je agenda. Een wandeling met collega’s. Achterover leunen. Observeren van een vergadering. Tijd nemen voor een kop koffie en een praatje.

Iedere dag is het begin van een nieuw jaar

Vaak beginnen we in januari met goede voornemens. Maar elke dag is een mooi moment om eens stil te staan bij jezelf. Stel jezelf eens de vraag: Hoe heb ik het afgelopen jaar geleefd en gewerkt? Wil ik het komende jaar op dezelfde voet voortgaan? Waarmee wil ik doorgaan, waarmee wil ik stoppen en waarmee wil ik beginnen?

Tips om stilte te oefenen
  • Naar de zee staren
  • Met je ogen dicht luisteren naar de geluiden om je heen
  • Hardlopen (zonder muziek)
  • 10 minuten niets doen
  • Stiltewandeling in de natuur
  • Een roman lezen
  • Een yogales volgen
  • ’s avonds 5 minuten naar de maan kijken

 

 

Aanmelden voor de gratis weblogs

Je bent succesvol aangemeld.